آسیبهای عزاداری

این روزها که در مشهد بودم چند نکته نظرم را جلب کرد که امیدوارم سالهای دیگر نظرم را جلب نکند!

نماز اول وقت

یادم است زمانی که بچه بودم و همراه پدرم برای عزاداری چهل و هشتم به مشهد می آمدم، یک وقت عزاداری هیات در یکی از صحنهای حرم تمام شد و همان موقع اذان شروع شد. دیدم هیات به راه افتاد که از حرم بیرون شده و به سمت حسینیه بروند و نهار بخورند! به پدرم گفتم، مگر نمی خواهند نماز بخوانند؟ … خلاصه زورم نرسید و رفتیم حسینیه!…

امسال توفیق اجباری داشتم و یک شب قبل از نماز خیابان امام رضا را از میدان پانزده خرداد به سمت حرم پیاده طی کردم… با سرعت می رفتم که به نماز حرم برسم. اما یک موضوع برایم خیلی عجیب بود … این همه دسته های عزاداری که در خیابانهای اطراف حرم مشغول نوحه خوانی و ماتم هستند، چرا با نزدیک شدن اذان مغرب ککشان نمی گزد و با خیال جمع بر طبلهایشان می کوبند و سینه می زنند و رضا رضا می گویند؟ واقعا برایشان سوال پیش نمی‌آید که اذان برای چه کسی پخش می شود؟ نمی دانند فلسفه عزاداری چیست؟ مگر ابراز محبت به اهل بیت نیست. مگر زنده کردن اسلام نیست؟ خوب ستون اسلام و مهمترین توصیه اهل بیت، نماز اول وقت است. لااقلش این است که هنگام نماز به احترام جمعیتی که در حرم مشغول نمازند، عزاداری نکنند تا سر و صدایشان مزاحم نمازگزاران نباشد… بگذریم این درد دلی است که به این راحتی دوا نمی شود. به قول بزرگی، می گفت وقتی دینداری‌ات سطحی باشد و مطالعه نداشته باشی و اسلام را در سینه زنی و شله نذری و زیارت لفظی خلاصه کنی، خیلی راحت به محل کارت که برگردی نزول هم می خوری و سر مسلمانان را کلاههای سنگین می گذاری و بعدش هم دوباره نماز می خوانی

سنگ تمام مشهدیها برای زوار امام رضا!

به دلیل ترافیک زیاد اطراف حرم، معمولا ماشین را در خیابانهای دور از حرم پارک می کنم و با تاکسی، اتوبوس یا مترو به حرم می روم و بر می گردم. این بار اما عجیب بود که درست با شروع تعطیلات و ایام عزاداری، تاکسیهای خطی تبدیل به تاکسی دربست شده بودند و قیمتهای نجومی برای فواصل کوتاه پیشنهاد می دادند! عجیب تر اینکه اتوبوسرانی خطوط خیابان امام رضا، به جای اینکه در این روزها به زائرین سرویس رایگان دهد، قیمتش را ۵۰% گرانتر کرد. یعنی دقیقا در شروع تعطیلات قیمت اتوبوس از ۲۰۰ به ۳۰۰ ارتقاء! پیدا کرد. واقعا ما عاشق اهل بیتیم؟ اینها در حالیست که در اربعین تمام مغازه های کربلا تبدیل به محل طبخ و توزیع غذای نذری می شود و هر کسی در عراق به نحوی دنبال کمک به زائرین امام حسین است… امیدوارم شهرداری و تاکسی رانی و آستان قدس این موارد را برطرف کند که زائرینی که از دور و نزدیک و بعضا کیلومترها پیاده آمده اند با خاطره خوشی این چند روز را بگذرانند.

Share

5 نظر در “آسیبهای عزاداری

  1. سلام استاد عزیز
    ما هم در همان لحظات اذان ظهر توی خیابون طبرسی به سمت حرم بودیم این نکته که بعضی از دسته های عزاداری بدون توجه به اذان به عزاداریشون ادامه می دادن توجه ما رو هم جلب کرد و جای تاسف داره
    این قضیه نشون میده که این افراد اصل موضوع رو متوجه نشدند که امام برای نماز شهید شد انشالله همه ما ادامه دهنده واقعی راه امامان معصوم باشیم از این ها بگذریم استاد عزیز باز اومدین مشهد به ما خبر ندادین؟ حالا قابل نمی دونید بیاین منزل در خدمتتون باشیم یه پیام می دادین تو حرم میومدیم خدمتتون

    • سلام بر زوج خوشبخت
      خوشبختانه، مشهد آنقدر قوم و خویش و دوست و آشنا هست که سرزدن به همه آنها واقعا سخت است. انشاءالله توفیق شود خدمت خواهم رسید.

  2. افزایش نرخ بلیطهای قطار در ایام خاص به مشهد !!!!!!!!!! را هم به این اوصاف اضافه بفرمایید آقای دکتر
    بندگان خدا دانشجویان مشهدی که در شهرهای دیگر درس می خوانند

  3. با سلام
    استاد عزیز بعضی از مردم واقعا خوشحالن اصلا از دو جهان آزادن شما بگین کجای اسلام اهل بیت اومده که ما سینه زنی و زنجیر زنی کنیم یا علم و کوتل برداشتن اومده هیچ جا اگه هست نشون بدین به ما گفتن در مصائب اهل بیت گریه کنیم و در فضایلشان اندیشه تا مسیر صحیح زندگی مان را تعیین کنیم اما اما از دست این مردم و بسیاری از آخوند ها خوب این ها باید این جماعت مردم و من را راهنمایی کنند ولی کو چه می کنند هیچ تکرار مکررات یکی از مراجع تقلید این طور عزاداری نمیکنن مثل آیت الله خامنه ای اصلا در مراسم های این چنین سینه هم که همه میزنن نمیزنن یا بقیه مراج مثلا مرجع تقلیدن در فروع دین دیگه اما من و خیلی از مردم باز کار خودمونو میکنیم آخوندا هم کارخودشون تا چنین باشه بین بسیاری از مسئولین خواب و روحانیون همینم خوبه نه؟

    • سلام
      ظاهرا موضوع سینه زنی به شکل فعلی در روایات نیامده است اما
      در این آدرس جواب تقریبا مفصلی داده شده است: فلسفه سینه زنی
      احکام زیر را هم ببینید:
      حکم سینه زنی و زنجیر زنی:
      سینه ‏زنى و عزادارى اگر به صورت متعارف و به گونه‏ اى که از نظر عرفى از مظاهر حزن و اندوه در عزادارى محسوب شود اشکال ندارد و هر کارى که براى انسان ضرر بدنی قابل توجهی داشته و یا باعث وهن دین و مذهب گردد حرام است (ترجمه اجوبه‏الاستفتاآت، قطع وزیری، ص ۵۲۵).
      زنجیر زنی اگر به نحو متعارف و به گونه ‏اى باشد که از نظر عرفى از مظاهر حزن و اندوه در عزادارى محسوب شود، اشکال ندارد. آیت الله خامنه‏ اى، اجوبه الاستفتاءات، س ۱۴۶۳.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *